Asserstraat 48 | 9331 JD Norg 

Life Sciences en Health handelsmissie naar Toronto​

anja met fiets quercia
2 tot en met 6 oktober 2023


Marktkansen in de Life Sciences en Health Sector in Ontario, Canada

Het opstarten van mijn eigen bedrijf Quercia kon ik niet mooier beginnen dan met een handelsmissie naar de Life Sciences & Health sector in Toronto en omgeving. Wat een ongelooflijke week heb ik meegemaakt. Mooie ontmoetingen, fijne gesprekken en warme nieuwe contacten in Canada via een bijzonder goed georganiseerd programma door de medewerkers van het Nederlandse consulaat in Toronto en de Taskforce Life Sciences & Health. Dank aan Leonie Schuurmans, Sandra Brandenburg en in het bijzonder aan Harman Idema en zijn team. Het was soms ‘rennen’ van de ene naar de andere plek maar er waren gelukkig ook momenten om te genieten van het mooie weer en de stralende zon.   

Enkele hoogtepunten voor mij waren de film ‘Your Hundred Year Life’ en het bezoek aan het KITE Research Institute, nummer 1 van de wereld als het gaat om revalidatie-onderzoek. Ook heeft het bezoek aan Sienna Senior Living in North York veel indruk op mij gemaakt. Daarnaast wil ik de bezoeken aan het University Health Netwerk en het Nederlandse consulaat in Toronto niet onvermeld laten.

KITE Research Institute

In het KITE Institute werden we na een korte introductie meegenomen naar de kelder waarbij het leek alsof we bij de NASA terechtkwamen. Grote, flexibele labs die op een vaste onderliggende draaiconstructie geplaatst kunnen worden voor het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Om enkele lab-voorbeelden te noemen: een Streetlab, ClimateLab, DriverLab, Fallslab en StairLab. Op de website van het KITE Institute zijn virtuele rondleidingen beschikbaar. Het KITE-Instituut is een goed geëquipeerd onderzoekinstituut voor klinisch wetenschappelijk onderzoek. Mijn indruk is dat ze nog  uitdagingen hebben als het gaat om het ontwikkelen van kennis, diensten en producten voor toepassing in de eigen leefomgeving van revalidatiepatiënten.  

De film ‘Your Hundred Year Life’ van Theo Kocken

Naast filmproducent is Theo Kocken hoogleraar Risk Managament aan de Universiteit van Amsterdam. De film ’Your Hundred Year Life’ geeft een indrukwekkend beeld van de maatschappelijke vraagstukken die gepaard gaan met een ouder wordende populatie en de langere levensduur van mensen. Via interviews met experts all-over-the-world en met grappige animaties krijg je inzichten in vraagstukken rond:

  • Multi-stage life;
  • Belang van het blijvend inzetten van de talenten van ouderen;
  • De impact van aging op huisvestingsvraagstukken en vastgoed;
  • Hoe we samen communities ‘elderly-friendly’ kunnen maken en
  • Wat slimme investeringen zijn m.b.t. het inzetten van bijv. het kapitaal van pensioenfondsen.

Om maar wat voorbeelden te noemen…..  

Na afloop vond onder leiding van de consul-generaal een interessante paneldiscussie met Canadese experts plaats. Dit gaf interessante inzichten in hoe men in Ontario omgaat met deze vraagstukken en welke initiatieven er zijn die voor mij de moeite waard zijn om de komende tijd verder te verkennen.

Siena Senior Living

In Sienna Senior Living werden we door een grote delegatie van medewerkers heel hartelijke ontvangen. Tijdens rondleidingen konden we kennismaken met inwoners en de innovaties die op de werkvloer plaatsvinden, zoals mealsuite (aanpak voor gepersonaliseerde maaltijden), een zeer geavanceerd infectiedetectie- en rapportagesysteem en een integraal palliatief zorgplan- en protocol. De medewerkers van Sienna waren zeer open in het delen van zorgen en uitdagingen in relatie tot het Canadese gezondheidszorgsysteem. Van Canadese en Nederlandse zijde zien we in dat onze  gezondheidszorgsystemen vast gaan lopen, tenzij we:

  • Innovatieve concepten ontwikkelen voor het ondersteunen van mensen in hun eigen leefomgeving;
  • Op grotere schaal slimme technologie gaan inzetten om gezonde mensen en hun naasten in eigen leefomgeving support te geven en om patiënten, hun naasten en zorgprofessionals te ondersteunen in netwerken of ook wel ’Circles of Care’;
  • Overheden meer laten investeren in nulde- en eerstelijnsdiensten en in ondersteuning van lokale community care en sociale services.            

Tijdens de gesprekken met de Canadese collega’s wordt mij ook duidelijk dat ze ten opzichte van Nederland (ver) achter lopen als het gaat om standaardisering van gegevensuitwisseling tussen zorginstellingen. Patiënten en/of hun naasten kunnen (soms) via portaalfuncties bij de persoonlijke data komen die is vastgelegd bij een individuele zorginstelling. Ze hebben niet de beschikking over een digitale omgeving waarmee ze hun eigen gezondheidsdata kunnen ophalen, veilig opslaan en delen. Ik heb deze week contact gelegd met een vertegenwoordiger van het Canadian Institute for Health Information. Zij proberen op landelijk niveau tot standaardisering en vergelijkbaarheid van data over de provinciegrenzen heen te komen. Dit met het oog op het versnellen van verbeteringen in de provinciale gezondheidszorgsystemen en de gezondheid van de Canadese populatie. Onderzoeksinstituten hebben daar ook belang bij.

Eigen regie op gezondheidsdata voor de Canadese inwoners is op dit moment nog een stap te ver. Het begrip Personal Health Record of iets in die strekking is deze week niet genoemd door de Canadese gesprekspartners. Als ik vertel over de PGO-ontwikkelingen in Nederland en de European Health Data Space (EHDS) dan onderschrijft men de doelstellingen en het belang hiervan maar ze zijn in Canada niet actief bezig met dergelijke ontwikkelingen. Het feit dat provinciale overheden in belangrijke mate aan zet zijn als het gaat om gezondheidsbeleid, maakt dat er niet eenvoudiger op. Ze geven wel aan graag te willen leren van hoe we het in Nederland/Europa aanpakken, de successen en  mislukkingen, waar we tegenaan lopen en hoe we daar oplossingen voor vinden.   

Marktverkenning Ontario

Inleidingen van medewerkers van Toronto Global en de City of Toronto gaven mij overall inzicht in de (organisatie van) de Life Sciences en Health Sector in de provincie Ontario en hoe je als buitenlands bedrijf zaken kan doen in deze sector. Ook zijn programma’s toegelicht als Eurostars, Eureka & IRAP, voor internationale onderzoeksamenwerking. Bedrijven kunnen in deze programma’s participeren.

De field visit bij de Sinai Health Foundation, het Hennick Bridgepoint Hospital, gaf een aanvullend beeld van de vraagstukken in Canada op het gebied van de langdurige zorg voor ouderen en de bekostiging daarvan. Sinai Health Foundation levert gespecialiseerde geriatrische (revalidatie)zorg en spoedzorg en het Hennick Bridgepoint Hospital richt zich op zorg voor patiënten met complexe chronische aandoeningen, revalidatiezorg en palliatieve zorg. ‘Aging in the right place’ was het kernonderwerp van de presentaties bij Sinai Health, incl. de rol en impact van slimme technologie en ‘Circles of Care’ bij het aangaan van de grote uitdagingen in de Canadese ouderenzorg. Uit het bezoek aan Sinai Health resoneert bij mij vooral het stevige pleidooi voor meer investeringen door de provinciale overheid in eerstelijnszorg en community care services met inzet van slimme technologie. Dit i.p.v. overheidsgeld stoppen in het ontwikkelen van vastgoed c.q. het bouwen van grote zorglocaties met meer beddencapaciteit (waar geen personeel voor is). Dit laatste is helaas nu het geval in Ontario. In hoeverre gaan we in Nederland aan hetzelfde euvel mank?        

Een grote delegatie van het University Health Netwerk (UHN), waar o.a. het Toronto General Hospital, het Toronto Rehabilitation Institute (Kite) en het Princess Margareth Cancer Center aan verbonden zijn, vertelde over de leidende initiatieven in Ontario op het gebied van ouderenzorg en digitalisering. Tevens schetsten zij marktkansen voor Nederlandse bedrijven. Tenslotte was het heel fijn om met medewerkers van het Nederlandse consulaat in Toronto en de Ambassade in Ottowa de tijd te nemen om de kansen specifiek voor Quercia te verkennen en uit te diepen.